Pagina's

zondag 4 januari 2015

2015 week 2

De afgelopen week heb ik 4x kunnen lopen.
De belasting was dus aardig omhoog gegaan.
De klacht niet, die bleef schaal 1:10.
De belastbaarheid neemt toe.
De komende week kan de klacht hopelijk teruggedrongen worden
van schaal 1:10 naar 0:10.

Doel:
het volbrengen van een (rustige) duurloop
van een uur zonder last.

Planning week 2:
ma:  rustdag
di:   lopen (½ training op de baan (bijv 4*800m) extensief)
wo: rustdag
do:  lopen (duurloopje op de weg van 30' 40' @12 km/u (5'00"/km))
vr:   lopen (duurloopje op de weg van 30' @12 km/u (5'00"/km)) * rustdag
za: zo:   fietsen (mtb-en in de duinen)
zo: za:   lopen (duurloop van 60' in de duinen @12 km/u (5'00"/km))

* Als de klacht schaal 1:10 blijft, dan sla ik vrijdag over. Wel kan ik dan donderdag iets langer lopen.

di 06/01
Vanavond weer op de baan gelopen. Op het programma stond 8*800m met p=400m. In samenspraak met onze trainer liep ik de helft en zou ik niet sneller dan 96" per rondje lopen. Eerst maar weer rustig wennen aan het idee lopen op de baan. Het viel me mee en tegen.
Mee, wat betreft het soepel m'n rondjes kunnen lopen. De 800-tjes gingen gemiddeld in 3'19" (@4'09"/km). Dat betekent 100" per rondje, zelfs 4" langzamer dan de afgesproken 96. Waarom? Omdat dit tempo goed voelde, sneller zou toch forceren betekenen.
Tegen, omdat het toch wel een andere belasting was dan een duurloopje in de duinen. Wat ik natuurlijk wel had kunnen voorspellen, maar toch. Tijdens de 800-tjes was het schaal 1:10, tijdens het rondje uitlopen schaal 2:10. En dat viel me toch 'n tikje tegen. Het was ook een duidelijk signaal dat ik qua belasting nog niet méér aan zou kunnen.
En wat is er dan zo anders op de baan?
- andere ondergrond,
- loopscholing,
- sneller lopen = grotere stappen = meer druk op de (onder)benen,
- andere schoenen.
Maar goed, ik moet niet zeuren. Ik heb er wel weer een baantraining opzitten, al was het een halve en al was het met de rem erop.
Ik heb in ieder geval besloten om vrijdag over te slaan. Want, even een reminder, op 1 staat "heel blijven", op 2 staat "heel blijven" en op 3 staat ... "heel blijven"!
Bovendien gaat Kane zaterdagochtend, na een paar weken winterstop, weer voetballen, zodat ik zaterdagochtend niet kan fietsen en dat dus zondagochtend ga doen (lekker onverhard in de duinen). De lange duurloop gaat daardoor naar zaterdagmiddag en dan is vrijdag rennen niet verstandig.

wo 07/01
Ik heb geen (extra) irritatie aan de ½ training van gisteren overgehouden. "Het plekje" voel ik gelukkig weer minder dan gisteravond (schaal 1:10 ipv 2:10). Morgen ben ik (waarschijnlijk) wel weer in staat om een (rustig) duurloopje van 30' à 50' te kunnen lopen. De lengte bepaal ik morgen tijdens het lopen zelf wel. Gaat het heel goed, kan kan ik wat langer lopen. Gaat het niet zo geweldig, dan stop ik op tijd.

do 08/01
Ik was dinsdag toch wat geschrokken. Want was mijn doel niet het terugbrengen van de klacht van schaal 1:10 naar 0:10? Dan is van 1:10 naar 2:10 natuurlijk niet helemáál de bedoeling, zeg maar! En dus was ik ook heel benieuwd of het vandaag wél weer zou gaan. Ik ging voorzichtig op weg, met het idee dat alles meegenomen was. Maar stiekem hoopte ik wel dat ik meer dan 30' zonder problemen zou kunnen lopen. Bij het de straat uitlopen dacht ik: "dit wordt helemaal niks." Ik voelde 'het' plekje nog en ... hmm ... dan zal het wel weer erger worden ook. Maar ... het werd niet erger, het vertrouwen groeide wat en voor ik er erg in had, kwam ik aan bij het bordje 'Wijk aan Zee'. En dan weet ik uit ervaring dat ik er precies 4 km op heb zitten.
Nu alleen nog maar terug. 'Het' plakje bleef wel licht gevoelig, maar (evenals tijdens het lopen in de duinen) het werd niet erger. Terug naar schaal 1:10. En zo kwam ik toch wel tevreden thuis met 8 km in de benen, in 41'. Dat betekent bijna 12 km/uur.
Conclusie: rustige duurloopjes tot 60' in de duinen en op de weg kan ik aan. Lopen op de baan is kennelijk nog wat te belastend. Nu weet ik wat ik wel en niet aankan, op zich prima om te weten, natuurlijk. Dus ... op naar schaal 0:10! Wellicht dat dat deze week niet meer lukt, dan maar volgende week.

vr  09/01
Vanmorgen bij het opstaan geen (extra) last. Wel zo prettig, natuurlijk! De benen voelen goed genoeg om er morgen lekker op uit te trekken. Doel: 45'à 60'. Liefst 60', maar bij last is minder ook goed.
En vervolgens zondag de sportweek afsluiten op de fiets!

za 10/01
Vanmorgen moest Kane al om 9:00 uur voetballen. Vroeg, maar met als voordeel dat ik óók weer op tijd thuis was. E dus kon ik om 10:30 uur naar de duinen om daar m'n uurtje te gaan lopen. En dat viel niet tegen, zeg! Toen ik startte voelde ik echt helemaal niets! Voor het eerst sinds half oktober. Ik kon een aardig tempo draaien, ruim 12,5 km/uur. Niet de benen, maar "ik" was in control. Ik (hoofd en hart) kon eindelijk weer eens aangeven wat de benen moesten doen. Halverwege voelde ik het plekje heel licht, maar werd het niet meer dan schaal ½:10. Ik kon weer eens 'n beetje moe worden door het hardlopen, heerlijk! Terug bij de auto keek ik op m'n klokje en zag dat ik in 65 minuten tot 14 km was gekomen, wow! Da's bijna 13 km/uur, niet gek.
Mijn conclusie van dinsdag, het goed kunnen verteren van duurloopjes van een uur, klopt dus. Wat dat betreft kan gerust ik zeggen: "Cut the crap, ga gewoon lekker lopen, en het komt wel weer goed!"
Vorige week 4x gelopen, deze week 3x. Dat lijkt een rustigere week. Lijkt, want ik heb de afgelopen 4 weken om de dag kunnen lopen. Dat betekent de ene week op ma, wo, vr en zo (= 4x) en de andere week di, do, za (= 3x). Ik kan beter stellen dat ik 2x achter elkaar 7x per 2 weken heb gelopen. Eigenlijk best goed.
Pas nu komt er een extra rustdag. Mijn eerstvolgende hardloopbeurt is dinsdag. Zo'n extra rustdag is ook wel weer eens goed. Morgen fietsen en maandag helemaal niets!

zo 11/01
Off road gefietst in de duinen: 45 km in de benen in 2 uur. Wat een wind weer! Dan is de voldoening bij thuiskomst wel weer groot, hoor!

totaal:
- lopen: 30 km in 3x (10 km/x)
- fietsen: 45 km in 1x (45 km/x)

2 opmerkingen:

  1. Ik hoop dat 2015 een mooi loopjaar voor je mag worden Johan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, Dennis. Ik ga er met frisse moed en zin weer voor!

      Verwijderen