Pagina's

zaterdag 31 december 2016

terugblik 2016

Sinds ik deze blog bijhoud, schrijf ik aan het einde van het jaar een jaaroverzicht.
Dat begon in 2013. In 2014 ging ik ermee verder. En ook in 2015 maakte ik er een. Bijna een traditie in wording dus.

Het jaar 2016 is m'n beste loopjaar ever geworden. Met een PR op de 10 km in april en natuurlijk een PR op de marathon in oktober. En op de valreep nog een niet geplande PR op de halve marathon in december. En een jaar met maar liefst 3204 km, nóg een record.

januari
Met Project2uur59 ging ik nu toch écht richting de marathon van Amsterdam. De mannen van de groep zag ik vooral op zondag. In het eerste 5 maanden van 2016 geregeld op dinsdag met de groep van Martin-van-Noort meegetraind. De andere mannen van de groep trainden 2x in de week op de baan. Daar was ik al een tijd geleden vanaf gestapt. Door mee te trainen met de groep van Martin, probeerde ik wat variatie in m'n trainingen aan te brengen. Het was gezellig en het maakte het doen van tempotrainingen leuker.
Het werd een uitstekende maand, waarin ik tot 287 km ben gekomen. En dat terwijl ik 2016 begon met wat kuitklachten.

februari
Ik deed in deze maand mee aan de Strand-en-duinloop in Castricum. Een leuke loop die vrij zwaar werd door de flinke wind, die we vooral op het strand tegen hadden. Pfff...
Eind februari, begin maart gingen José en ik met de kinderen een weekje op vakantie, naar Ruwinkel. Altijd even lekker! Wat lopen betreft was het een prima, degelijke maand, met een totaal van 222 km.

maart
De Spaarnwoudeloop gelopen. Doordat ik met Johan Neve mee kon lopen, liep ik een keurige 37'15" op de 10 km. Ik was nu echt op de weg terug!
Tot 237 km gekomen: weer een degelijke maand.

april
In april liep ik een nieuw PR op de 10 km tijdens de DCD-loop, onze thuiswedstrijd: 36'46".
Na de DCD last van m'n linker achillespees gekregen, waardoor het een wat mindere maand werd: minder kilometers en nauwelijks tempotrainingen.
Tot "slechts" 166 km gekomen.

mei
De laatste 20 weken richting de marathon braken aan: Road-to-Amsterdam16-voorbereiding.
Voorzichtig heb ik weer wat tempotrainingen kunnen doen.
Ook ging ik vanaf deze periode vaker met de mannen van Project2uur59 gelopen. Vooral op de zondagen, wanneer de lange duurlopen op het programma stonden.
Toch weer tot 235 km gekomen.

juni
De tempo's gingen weer: de achillespeesklachten trokken weg. Mooi op tijd! Helaas een teleurstellende Marquetteloop gelopen: na 2 van de 3 rondjes uitgestapt. Ik was niet fit genoeg aan de start verschenen.
Trainen met de groep van Martin heb ik vanaf deze periode niet meer gedaan: de programma's van Martins groep en mij sloten niet goed genoeg aan. Wel jammer, want daardoor stond ik er doordeweeks toch weer "alleen" voor.
Tot 258 km gekomen.

juli
Zomervakantie: heerlijk op vakantie naar Frankrijk, naar Lac de Carouge: zie week-7week-8week-9 en week-10. Na de vakantie hakte ik een knoop door. Het alleen trainen doordeweeks ging me wat tegenstaan. Het vertrouwen in m'n benen (kuiten, achillespezen, knieën) was weer 100%. Ik ging weer naar de baan! Dat gaf me net dat zetje wat ik nodig had en juli werd een uitstekende maand met voor het eerst meer dan 300 km sinds september 2010. Het werd 345 km.

augustus
De laatste 12 tot de marathon weken gingen in. Spannend!
Ik ben tot 366 km gekomen. Een record aantal kilometers per maand op dat moment. Het oude record van 364 km stond sinds augustus 2010.

september
Na de teleurstellende Marquetteloop, liep ik wéér een teleurstellende race. Ditmaal de 30-van-Amsterdam-Noord.
En toen ik vervolgens ook een lange duurloop verprutste, ontstond er bij mij twijfel over m'n duurloopvermogen: wat-nu?
De ommekeer kwam gelukkig vrij snel: de flow, de vorm en het vertrouwen namen plots toe.
De 3000 km grens in 12 maanden bereikt! Wow! Gedurende de afgelopen 12 maanden kwam ik tot maar liefst 3201 km! Zie: record-aantal-kms-per-jaar!
In december brak ik dit record weer en kwam ik tot een jaartotaal van 3204 km.
Tot 444 km gekomen. Het record van augustus dus verbroken en voor het eerst meer dan 400 km in één maand gelopen. Met een piekweek van 113 km in week-16! Nog een record! (In voorbereidingsweek 18 was ik hard op weg om over de 120 km in één week heen te gaan, maar een lichte kuitklacht -die gelukkig meeviel- gooide wat dat betreft roet in het eten).

oktober
Op 16 oktober uiteraard ... de marathon! De kroon op het werk, de slagroom op de taart. En echt niet alleen maar door die prachtige eindtijd van 2:54:42. Het was ook (of vooral) de manier waarop het tot stand kwam: het geweldige samenwerken binnen onze groep (met Jacco, Frank, Jeroen en Robert) en het lopen van een sterk slot (waardoor negatieve split). De hele voorbereiding was het waard! Met 2:59:59 zou de marathon óók die kroon zijn geweest!
Ook nog in week-43 een leuke Strand- en duinloop gelopen met Frank.
Tot 230 km gekomen.

november
Er is een (hardloop)leven na de marathon. November is de maand van "wat gas terug nemen" geworden. Een periode van niet fit en een wat zeurende achillespees. En dus was ik op zoek naar een nieuw loopritme.
Tot 153 km gekomen. En daarmee is november de "slechtste" maand van 2016 geworden.

december
Het loopjaar 2016 heb ik medio december tijdens de Snertloop met een mooie 1.22.41 op de HM prima kunnen afsluiten. Deze loop was m'n laatste wedstrijd van 2016.
De laatste dagen van het kalenderjaar sleten we (José en ik met de kinderen) in Zeeland: vakantie-winter-16-17.
Tot 249 km gekomen. En daarmee werd december ook qua kilometers een prima maand.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten