Pagina's

dinsdag 14 augustus 2018

#ventoux

Na weken met prachtig mooi weer, is het de afgelopen dagen een stuk minder. Veel bewolking, geregeld regen en af en toe zelfs onweer. Dus ... tijd om te lezen. Ook een hobby van me. Ik ben bezig in het boek "Ventoux" van Bert Wagendorp. Heb 'm al een paar keer in m'n handen gehad, zelfs al overwogen om de verfilming al te kijken, maar nu ben ik er dan eindelijk in aan het lezen. Een 'easy' boek: leest heel gemakkelijk weg.

Een stukje van de review van Hans Bouman op 3 juni 2013 in de Volkskrant:

'Ventoux: Een jongensboek (m/v) over vriendschap dat leest als een trein'

Het verdient aanbeveling om na het uitlezen en dichtslaan van Ventoux van Bert Wagendorp nog even terug te bladeren naar de Proloog 
en daar de laatste twee alinea's te herlezen. 
Hier wordt een foto beschreven waarop zes bevriende jongelui staan, vijf jongens en een meisje. 
Pas bij herlezing valt op hoe beknopt en sereen hier de essentie wordt samengevat van het drama dat op de volgende pagina's zal worden beschreven.

Ventoux is een roman over de vreugde, dramatiek en geheimen van de vriendschap. De zes hoofdpersonen leerden elkaar kennen in Zutphen, waar ze opgroeiden. 
Het dramatische hoogte- en dieptepunt van hun vriendschap speelde zich af toen ze, 18 jaar oud, in 1982 een kampeervakantie in Zuid-Frankrijk doorbrachten, 
waarbij drie van hen de Galibier en de Ventoux beklommen. Bij de afdaling van de Ventoux kwam een van de drie, Peter, om het leven.

Na het ongeluk viel de vriendenclub langzaam uiteen. 
Het meisje, Laura, op wie bijna iedereen heimelijk verliefd was, vertrok naar Italië en liet nooit meer van zich horen. 
De compromitterende feestspeech die een van de vrienden hield op het huwelijk van verteller/ik-figuur Bart Hofmann, vormde de genadeklap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten