Pagina's

zaterdag 3 oktober 2015

elke dag lopen (2)

POV: "Mijn random thought idee over overtraining is dat, voor elke individu, er een trainingsniveau is wat op die bepaalde dag/week precies passend is: niet te licht, niet te zwaar; en dat het de kunst is dat niveau 'aan te voelen'. Dit 'aanvoelen' is een natuurlijk proces, maar wordt verstoord door diverse factoren zoals teveel ambitie, verkeerd beeld van hoe moe je van training zou moeten zijn, teveel nadenken. Het mooiste is als je op gevoel precies de juiste omvang/intensiteit kan selecteren. De westerse mens doet dit uiteraard omgekeerd: hartslagen en allerlei data berekenen en herberekenen en dan met een uitkomt komen die soms net niet goed is. Enfin..."
Zie: http://trainerpaul.blogspot.nl/

Bij het streven naar elke dag hardlopen merk ik dat ik juist dáár mee bezig ben. Wat kan ik nú aan? En wel zó, dat ik morgen óók kan rennen.


Ik heb inmiddels 4 dagen achter elkaar een stukje gelopen. Wat niet veel is, maar ik heb niet vaak 4 dagen achter elkaar gerend. Wat ik heb gemerkt, is dat het anders lopen is dan pakweg 3x in de week met telkens een rustdag. 

  • de zin om te gaan lopen neemt toe
  • ik loop rustiger (morgen wil ik immers wéér)
  • ik loop korter (morgen wil ik immers wéér)
  • de korte stukjes zijn gemakkelijk(er) in te passen in het gezinsleven
  • dagelijks heb ik even een momentje voor mezelf
  • ik voel me nú al energieker worden
En toch wordt het geen 'challange', geen doel op zich om elke dag te lopen. Ik kan wanneer ik kan en ik ga wanneer ik wil.

Op dit moment ben ik eigenlijk volgens het idee van Jack Daniëls een basis aan het leggen dmv runs. De staat voor Easy. Ik loop ze ongeveer in een 12 km/uur tempo. Na 3 weken kan er een run (= Long run) bij. En na dan nóg eens 3 weken wordt het pas tijd voor de eerste tempotrainingen.
Duurtrainingen als basis dus. Nog helemaal geen 80/20, eerst maar eens 'n poosje 100/0.
In de schema's van Daniels mag er t/m 7 dagen per week getraind worden (wat bij de schema's van Lok ook het geval is). Past mooi bij mijn nieuwe streven.
Ik heb echt zin in de tempotrainingen, heb er ook al een aantal achter de rug, maar ik heb het idee dat het verstandig(er) is om nog even door te gaan met alleen runs. Oktober wordt mijn E maand. 

Een half jaar geleden probeerde ik het ook al op z'n Daniels, maar dat heeft niet lang geduurd. Hopelijk houd ik het nu wat langer vol. Ik denk 't wel, zonder de baan.
Zie: http://joartrent.blogspot.nl/2015/03/baan-5x1200.html.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten