Pagina's

zondag 4 oktober 2015

energie

De energie komt terug. Dat komt mede door het rennen.
Zie: http://joartrent.blogspot.nl/2015/10/elke-dag-lopen.html.

Een van de dingen die me te doen staat is het creëren van een balans tussen belasting en belastbaarheid. Zie: http://joartrent.blogspot.nl/2014/12/belastbaarheid_11.html.

Ik moest even denken aan een plaatje dat ik eerder al eens gebruikte:

Sleep
Ik streef naar 8 uur slapen per nacht. Waarom? Nou... ik heb het écht nodig. Met minder slaapuren ben ik de volgende dag simpelweg niet fit genoeg. Om 22:30 uur naar bed: ook goed voor de dagelijkse structuur.
http://www.pextraining.com/artikelen/slaapproblemen-de-invloed-van-sport-en-voeding

Nutrition
Af en toe eens zondigen: niks mis mee. Maar op mijn voeding let ik over het algemeen vrij goed. Eigenlijk vind ik gezonde gerechten ook lekkerder dan minder gezonde voeding.

Recovery
Ik herstel de laatste tijd prima van mijn activiteiten. Mede doordat ik geen gekke dingen doe. Ik train vrij kort en niet hard. En het nieuwe idee om het aantal kilometers beter te spreiden over de week, zal daar hopelijk óók een bijdrage aan leveren. En ondanks het streven om vaak te lopen niet schromen om een (extra) rustdag te nemen, wanneer dat nodig is.

Training
Ik heb mijn trainingskraan niet helemaal open staan. Vooral E runs en af en toe eens een Q training. Zie: http://joartrent.blogspot.nl/2015/10/elke-dag-lopen-2.html.
Wel zou ik onder anderen m'n spierversterkende oefeningen vaker/beter bij kunnen houden. 'n Aandachtspuntje.

School/work
De afgelopen 8 jaar had ik op woensdag vrij. Sinds dit jaar werk ik weer full time 5 dagen in de week. Toch wel even wennen. Ik werk dicht bij huis: 5 minuutjes fietsen. Dat betekent dat ik door het ontbreken van reistijd vaak tijd overhoud om even te kunnen rennen.

Stress
Ik ben niet zo'n 'stresser'. Maar af en toe komt er weleens wat op je pad wat meer energie kost dan andere zaken. Zo heeft mijn vertrek bij De Kennemers als jeugdtrainer me echt heel veel energie gekost. Niet eens zozeer het besluit zelf (dat zorgde zelfs voor opluchting) maar meer de periode ervoor en toch ook wel erna. Ervoor: er speelden allerlei negatieve zaken en het heeft bij mij vrij lang geduurd om de knoop door te hakken om te stoppen. Erna: Kane en ik waren (zijn) 'ons' gezamenlijke dingetje kwijt. En wanneer ik mijn gezicht op de club liet zien, spraken de mensen me aan over de situatie.

In de punten Sleep en Stress en Training is momenteel de meeste winst te behalen. En als dat lukt, dan duurt het niet lang meer om in een (nieuwe) loop loop-flow te geraken.

En dan natuurlijk fit en niet geblesseerd blijven. Gaan voor duurzaamheid.
Zie: http://joartrent.blogspot.nl/2014/12/duurzaam.html.

Daarvoor heb ik nog een van stal gehaald plaatje:

Plan
Wat ga ik doen? Welk schema volg ik?

Do
Het lopen/trainen zelf.

Check
De training(en) evalueren.

Act
Eventueel het plan bijstellen.

Borging
M'n lichaam goed verzorgen en eventueel (extra) rust nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten