Pagina's

zondag 15 december 2013

k(ijk)uit !!

Hoe kan ik leren van het verleden?

Mogelijkheid 1:
Meestal kwamen de kuitblessures tijdens duurloopjes, tempo maakt niet uit. Waarschijnlijk was ik dan kennelijk al ('n tikje) vermoeid. Bijvoorbeeld na een kampweek, na een week met 10 minutengesprekken, enzovoort.

Mogelijkheid 2:
Ik hield ervan om zogenaamde "junk miles" te maken, extra kilometers om bijvoorbeeld tóch aan 60 km in de week te komen (omdat 60 mooier staat dan 58 in m'n logboek). De focus lag daardoor wellicht toch te veel op de omvang en minder op de kwaliteit van de weken.

Mogelijkheid 3:
Na een wedstrijd op zondag ging ik geregeld op dinsdag weer op de baan gaan trainen, terwijl ik voelde dat ik (nog) niet geheel hersteld was.

En nu?
Léééér er nu toch eens wat van!!!

Menno benadrukt telkens dat het gaat om kwaliteit. Snelheid mag, omvang is (zeker nu) minder relevant. Snelheid is kwaliteit, wanneer het soepel en technisch gaat: "werken" is dus uit den boze.
Rustmomenten binnen de week, maar zeker ook binnen de trainingen zijn zeer belangrijk. Er mag (moet) zelfs gewandeld worden. Toch wel veel raakvlakken met de theorie van de souplessemethode van Klaas Lok, hoor.

Enkele tips voor mezelf (ik ben de beroerdste niet):
  • Bij trainen op snelheid: ontspannen en op souplesse lopen en niet werken.
  • Één zware training per week. Op de baan dus 1x intensief en 1x extensief trainen en verder alleen lichtere trainingen.
  • Meer/harder trainen ≠ sneller/beter worden.
  • Bij twijfel liever iets te langzaam dan te snel lopen.
  • Tijdens de intervaltrainingen meer/langere pauzes.
  • Een duurloop in blokken verdelen met tempowisselingen of na iedere km bijvoorbeeld een minuutje versnellen.
  • Lok: "doe 2 à 3x per week na de training 10*100m."
  • Tussen intensieve trainingen en/of een wedstrijd minstens 2 rustige(re) dagen / trainingen.
  • Tempo- of verzuringstrainingen (bijvoorbeeld een wedstrijd): gemiddeld 1x per 2 weken (of minder).
  • Geen "stiekeme km's maken
  • Toegeven aan vermoeidheid / luisteren
  • Na een wedstrijd meer rust nemen
Vanavond m'n eerste duurloopje gedaan en daarmee tot 3x lopen deze week gekomen. Ik heb 3 km in 13'20" gelopen. Dat is 13,5 km/uur oftewel 4'26"/km. En dat was ongeveer wel volgens plan. En wat lekker om te doen weer, gewoon 3 km non stop rennen.
Voor en na deze 3 km gewandeld, gedribbeld en 4x 100m gedaan. Op z'n Loks dus. Tijdens het lopen de kuiten wel licht gevoeld, maar door het lopen niet méér gaan voelen. Cijfer: een 2 op een schaal van 10.
Die "Lokkeriaanse 100-tjes" zijn echt lekker om te doen. En ze geven me informatie als: hoe soepel, ontspannen loop ik ze?

En nu op naar dinsdag: zal ik dan eindelijk weer met de groep mee kunnen trainen??
Afgelopen week heb ik 21 km gelopen en volgens de 10% regel mag ik dan komende week 23 km lopen. Op die manier kom ik in week 7 op 50 km uit en in week 9 op 60 km. En dan houdt wat mij betreft de 10% regel wel weer even op. Meer dan 60 km in de week liep ik alleen tijdens een marathonvoorbereidingsfase.

2 opmerkingen:

  1. Ik doe die 100'jes ook regelmatig na langere intervaltrainingen. En dan 4 à 5, lekker even de spanning eruit lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Na een training geven die 100-tjes ook een beetje aan het het met je is: loop je ze nog vlot, voelen je benen vol aan, etc. En idd, door ze zo ontspannen mogelijk te lopen, loop je er wrs ook wat spanning uit.
    'k Wil ze er eigenlijk wel (weer) in houden.

    BeantwoordenVerwijderen