Pagina's

maandag 16 september 2013

Accepteren


Wéér een post met informatie over m'n rechterknie.
Ik ben vanmorgen bij de dokter geweest. En, zoals ik in beren-op-de-weg al schreef: ik kreeg weer te horen dat ik als gevolg van de gewrichtsslijtage af en toe eens last van de knie kan krijgen.
Ik zal de situatie dus simpelweg moeten accepteren.  Dat mijn knie zwak was, wist ik natuurlijk al.

  • Ik mis mijn voorste kruisband, waardoor het onderbeen teveel naar voren kan bewegen. De knie verliest zijn stabiliteit.
  • Mijn binnenste / mediale meniscus was en is beschadigd. Dit herstelt zich niet. Bij operaties is geprobeerd zo veel mogelijk van de meniscus te bewaren omdat een knie zonder meniscus een belangrijk beschermingsmechanisme mist en sneller gewrichtsslijtage zal ontwikkelen.
  • Van (het gemis van) de kruisband heb ik geen last. Het probleem zit 'm vooral aan de binnenkant van de knie. Oa bij de meniscus dus. Nu wéér stukjes verwijderen is geen optie. Daarbij raakt mijn knie bij testjes niet op slot (en ook bij het hardlopen niet trouwens). Hardlopen is gek genoeg over het algemeen geen probleem, omdat de loopbeweging naar voren is gericht. En dat levert geen klachten op.
Wat kan ik nu doen en/of laten om de situatie te verbeteren (of niet te laten verminderen)?
  • Op gewicht blijven.
  • M'n bovenbeenspieren versterkende oefeningen doen.
  • Géén sporten als voetbal en squash beoefenen. Dat houdt in dat ik er verstandig aan doe om géén jeugdtrainer bij de Kennemers te worden. Als ik al wat met Kane en het voetballen wil doen, kan ik beter teamleider worden. Dit vind ik wel héééééééééél jammer!
  • In beweging blijven.
En nu? Zoals vermeld: de situatie accepteren en me richten op wat ik wél kan. Gelukkig kan ik hardlopen op dat lijstje laten staan. Zelfs 4x in de week en zelfs het meedoen aan wedstrijden. Wat is de grens? Eigenlijk zoals bij iedereen: zodra ik wat voel ... stoppen.
Straks dus maar even een rondje!! En vrijdag de 5000m.

Meteen maar even een "trainingskamp" geboekt: http://www.vosseven.nl/nl/index.lp.

Sfeerplaatje 't Vosseven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten