Pagina's

dinsdag 22 oktober 2013

Pasta!

Vandaag zelf verse pasta + saus gemaakt!


Ik heb gebruik gemaakt van de volgende websites:
- Voor de paste: http://italie.nl
- en een filmpje van youtube
- Voor het maken van de soffritto: http://www.yunomi.nl


Ingredienten (voor 6 personen:
300 g bloem (grano duro)
3 grote eieren
30 ml olijfolie
zout

Bereiding:
1. Bloem in een bergje, kuiltje in het midden.
2. Eieren, olie en zout in het kuiltje.
3. Meng geleidelijk (vanuit het midden) de bloem door het eimengsel.
4. Kneed het deeg (6 min). Als het plakt, wat extra bloem.
5. Deeg 30 min. in een open plastic zak.

Uitrollen en snijden met de pastamachine:
1. Maak 3 of 4 porties (vierkantjes).
    Bewaar ze onder een theedoek om uitdrogen te voorkomen.
2. Eén van de porties platter maken. Bestuif dit met bloem.
3. Roller op de wijdste stand: deeg er 2 of 3 keer door.
    Vouw het deeg steeds 3x, draai het een kwartslag en haal het opnieuw door de machine.
    Plakkerig? + bloem.
4. Zet de roller (steeds) lager en haal het deeg erdoor (8-10x), tot het deeg de gewenste dikte heeft.
5. De vellen die klaar zijn leg je op een theedoek.
    (Dek ze af met een andere theedoek als je er gevulde pasta van wilt maken.)
    Voor gewone pasta laat je ze 10 min. onafgedekt drogen.
6. Met de andere rollers kun je de pasta maken die je wilt. Ik ging vandaag voor de spaghetti.
    Leg de pasta op een theedoek en dek deze alleen af als de pasta teveel uitdroogt.

Pasta koken:
1. Grote pan met water (1 liter per 100 gram pasta) koken
2. Water kookt? Pasta + zout erbij.
    (+ Olijfolie als de pasta aan elkaar kan gaan plakken.)
3. Roer de pasta door het water met een houten pollepel.
5. Deksel voor 2/3 deel op de pan.
6. Verse pasta kook je 1 à 2 minuten. Tussentijds proeven!
7. afgieten & in terug in de pan.
8. Beetje boter of olie voorkomt plakken.

Soffritto (basis voor een saus of soep):
zo'n 8-10 grote tomaten
3-4 uien
(1-2 paprika's)
4 tenen knoflook
3 dl olijfolie
peper en zout
kruiden als oregano en basilicum

Bereiding:
1. Ui in stukjes: fruiten.
2. Tomaten ontvellen en in stukjes erbij doen.
3. Paprika in stukjes erbij.
3. Geperste knoflook, kruiden en peper en zout erbij.
4. Uurtje op laag vuur.. 

Later kun je er van alles bijdoen: ik heb een courgette gebakken met hamreepjes.
*** Smullen maar! ***

Natuurlijk hebben we de boel ook opgegeten!
En ... als het niet goed gelukt zou zijn, zou ik dit stukje niet op m'n blog hebben geplaatst!!
Wel is het een flinke klus, hoor. Ik ben van 14.30 tot 17.30 bezig geweest. 't Is dus vooral iets voor in de vakanties of weekeinden.
En aangezien ik nu midden in m'n herfstvakantie zit ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten