Pagina's

vrijdag 29 december 2017

terugblik 2017

Sinds ik deze blog bijhoud, schrijf ik aan het einde van het jaar een jaaroverzicht.
Dat begon in 2013. In 2014 ging ik ermee verder. En ook in 2015 maakte ik er een. Bijna een traditie in wording dus. Daarom kon 2016 niet ontbreken.
En nu dus het overzicht van 2017.

Een jaar met 1107 km hardlopen (1000 in de eerste helft van het jaar en 100 in de tweede helft) en 4727 km fietsen (200 in maand 1 t/m 5 en de rest in maand 6 t/m 12).
Het was het jaar waarin ik hoopte de goede lijn van 2016 door te kunnen trekken. M'n ambities waren: onder de 36 minuten op de 10 km, onder het uur op de 10 EM, onder de 1.20.00 op de HM en hopelijk zelfs onder de 2.50.00 op de marathon.
Het werd een jaar met 2 gezichten. De eerste 5 maanden werden gedomineerd door het hardlopen, met PR-en op mijn favoriete afstanden: de 10 km, de 10 EM en de HM. Tijden waar ik tevreden mee was, maar ook tijden gelopen met heel veel wind en voor verbetering vatbaar. En toch ging het allemaal wat stroef, vanwege een hamstringblessure. Het was allemaal niet zo erg, hoor: ik lag prima op koers om m'n doelen te bewerkstelligen.
Maar ...  na 5 maanden bleek mijn hardloopjaar klaar te zijn. Eerst was er een achillespeesblessure in mei en daarna kwam die vervelende knieblessure, waar ik nog steeds mee loop (of beter gezegd: waardoor ik nog steeds niet loop). De 7 maanden vanaf juni werden daardoor gedomineerd door het fietsen.
Aan het einde van 2017 bleek het tweede halve jaar zelfs mijn slechtste halve jaar ever te zijn geweest op het gebied van hardlopen. Wat fietsen betreft gold het omgekeerde: het laatste halve jaar was mijn beste halve jaar ever. Wat een contrast! En door dat laatste halve jaar fietsen, kwam ik tot 101x fietsen. Een nieuw record.

januari
Het jaar begon in Zeeland, waar ik relaxt wat duurloopjes heb gedaan. Vrij snel was er de halve van Egmond. Dit werd voor mij de wedstrijd van de hamstring. Na 13 km moest ik de strijd staken. En die hamstring bleef vervolgens bepalend voor de rest van de maand januari.
Ik ben tot slechts 157 km hardlopen gekomen. En tot 0 km fietsen.

februari
Begin februari kreeg ik naast hamstringklachten, vervolgens ook kuitklachten. Daardoor géén GroetuitSchoorl. Jammer! Eind februari ging het allemaal weer beter en kon ik met wat vertrouwen naar de wedstrijden in maart kijken.
Ik ben tot 172 km hardlopen gekomen. Ook bij deze maand past het woord 'slechts'.
En ik kwam tot 0 km fietsen.

maart
Op 19 maart stond de Stevensloop op het programma. Tijdens deze winderige editie kwam ik tot een mooie 1.22.33. Weer 8 seconden van m'n PR afgesnoept. De week erop liepen we de Circuitrun in Zandvoort. Daar merkte ik dat ik nog niet geheel hersteld was van 'Nijmegen': ik liep een goed eerste gedeelte en een gereserveerd tweede gedeelte.
Ik ben eindelijk weer boven de 200 km hardlopen gekomen: 229 km. En tot 0 km fietsen.

april
En ook in april een PR gelopen. Een mooie 1.00.42 tijdens de 10 EM van Lycurgus. Na 15 km kwam ik door in 56'51", wat ook op deze afstand een PR zou betekenen. Een dubbelslag dus.
Ik ben tot 239 km hardlopen gekomen: wéér boven de 200 km. Leuk detail: Op april na, had ik in alle andere maanden ooit wel een keer meer dan 200 km gelopen. Nu dus óók in april.
En ik kwam tot 0 km fietsen.

mei
Bijna iedere loop die ik uitloop, is een nieuw PR, lijkt wel. Ook nu weer, tijdens de DCD-loop op 20 mei. Ik liep 36'26" op de 10 km. Halverwege kwam ik door in 17'59", terwijl m'n PR op de 5000m 18'01" was. Weer een dubbelslag dus.
Ik ben helaas niet boven de 200 km uitgekomen. De teller bleef steken op 187 km.
En ik kwam tot 0 km fietsen.

juni
Géén Marquetteloop op 25 juni en ook besloten om in oktober niet de marathon van Amsterdam te lopen. En na het nemen van dit besluit, raakte ik geblesseerd aan m'n linker achillespees en kwam het lopen even stil te liggen. Juni werd een fietsmaand.
Ik ben tot slechts 42 km lopen gekomen. En tot 468 km fietsen.

juli
De linker achillespees zorgde ervoor dat ook in juli het hardlopen op een laag pitje stond. Ook deze maand werd vooral een fietsmaand. In de laatste week van juli vertrokken we naar Frankrijk, waar ik in de eerste week nog wel redelijk kon lopen. Mede door die week ben ik in juli tot 46 km rennen gekomen. En tot 460 km fietsen.

augustus
In de tweede en derde week Frankrijk heb ik alleen nog maar gefietst. Ook daarna thuis was het vooral fietsen. Wat sporten betreft heb ik niet minder gedaan dan daarvoor. Wat kwantiteit betreft dik in orde. Het fietsen ging minstens zo intensief als het hardlopen. Kwalitatief dus óók prima.
Ik ben tot 22 km hardlopen gekomen. En tot 878 km fietsen.

september
In september heb ik weinig progressie kunnen boeken met hardlopen. De achillespees had er nog steeds niet veel zin in. Zo hardnekkig heeft hij niet vaak geprotesteerd.
Ik ben tot 6 km hardlopen gekomen: heb dus maar één keer gelopen. En tot 708 km fietsen.

oktober
Naast achillesklachten (links), zijn er knieklachten (rechts) bijgekomen, waardoor ik het hardlopen weer wat heb uitgesteld. De maand oktober werd een loop-stop-maand. Op de valreep (30 oktober) heb ik het even geprobeerd met een minutenloop, maar dat ging wat de knie betreft niet van harte.
Ik ben tot 3 km hardlopen gekomen. Nee, dan ging het fietsen een stuk beter. Nog nooit ben ik in oktober tot bijna 700 km gekomen: 690 km.

november
Het onvermijdelijke is gebeurd: ik heb de hele maand november niet hardgelopen. Boosdoener was de rechterknie. Ik ben tot 0 km hardlopen gekomen. Dan ging het fietsen een stuk beter, mede dankzij de Tacx: 671km.

december
December begon met het besluit om te stoppen bij av Dem. Zie: i-quit. Al snel besloot ik om een nieuwe fiets te kopen. Op 30 december heb ik 'm opgehaald.
En ... ongelooflijk ... in week 52 zowaar weer gelopen!
Ik ben tot 4 km hardlopen gekomen. En tot 615 km fietsen.
En op de valreep is JoArtRent toch (weer) JoArtSport geworden.
https://joartsport.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten