Pagina's

vrijdag 22 maart 2013

Souplesse


Gisteravond heerlijk op de baan gelopen. Op het programma stond 12 x 200m (h=200m). Ik liep de 200-tjes in 0'39” t/m 034'”. Gemiddeld in 0'37”. Volgens het schema van onze trainer is dat prima (trainingpeaks).

De achillesen en enkel hielden zich goed! En dat was uiteraard wel de grootste winst!
'k Voel me helemaal weer blij!

Vandaag een rustdag en inmiddels is het weer weekend. Ik heb echt zin om morgen en zondag lekker te trainen. Zeker omdat ik het gevoel heb weer op de weg terug te zijn. Maar … niet overmoedig worden, natuurlijk. Het lopen “moet” vooral weer soepel en ontspannen gaan. Toevallig begreep ik dat Erik aan het lezen is in “Het Duurloopmisverstand” (ook wel “De Souplessemethode” genoemd) van Klaas Lok en wil gaan trainen volgens deze souplessemethode. Leuk, dat heb ik in de tweede helft van 2012 ook gedaan. En dat beviel me toen bijzonder goed. Dit schreef ik er toen in mijn dagboek over:

Zondag 16 september 2012
Even afkloppen, maar ik ben een paar weken aan het trainen volgens de souplessemethode en nergens (meer) last van gehad. Ik raak(te) steeds maar geblesseerd aan mijn kuiten. Ik loop inmiddels op andere schoenen, ga geregeld naar de masseur, heb compressiekousen en ben nu dus ook met een andere manier van trainen begonnen. Ik moet zeggen dat ik de souplesse-intervaltrainingen erg prettig vind om te doen. Een paar jaar geleden liep ik 2x per week op de baan. De intervaltrainingen op de baan vond ik heerlijk om te doen, maar ik ben er vanwege blessures en vervolgens wegens (voor mij) onmogelijke tijden mee gestopt: de trainingen begonnen om 19.15 uur, en dat is in combinatie met een gezin met jonge kinderen best lastig. Dat resulteerde in alleen nog maar duurloopjes doen. Dat beviel me niet goed. Ik werd een “slome” loper en raakte weer geblesseerd. En nu ben ik dus begonnen met het trainen volgens de souplessemethode, en realiseer ik me hoezeer ik het intervallen heb gemist. Ook al gaat het er iets anders aan toe dan destijds op de baan. Anders, omdat de intervallen rustiger (met de focus op souplesse in plaats van snelheid) gaan en de pauzes langer zijn. Rest me nog één ding: volhouden!

Gelukkig kan ik weer 1x per week op de baan trainen. Maar het gaat er op de baan soms zó intensief aan toe, dat ik de overige trainingen rustig aan moet doen. Zeker wanneer er op zondag ook nog eens een wedstrijd wordt gelopen. De souplessetrainingen zijn in 2013 naar de achtergrond geraakt. En dat is eigenlijk best jammer. Maar nu heeft Erik het onder mijn aandacht gebracht en heb ik besloten om toch weer extensieve intervalletjes te trainen volgende de souplessemethode van Klaas Lok.

Mijn huidige 10 km tijd is: 37'27”. Dat betekent dat ik de intervallen volgens de souplessemethode ongeveer als volgt zou kunnen lopen:
2000 m in 8'00”, 1000 m in 4'00”, 400m in 1'30” en 200m in 0'40”.
Het de bedoeling om de tempo's puur op gevoel te lopen, de tijden zijn als richtlijnen genoemd, niet als doelen. Liever wat langzamer, als ze maar soepel gaan.

Morgen wil ik 10 x 400m lopen en stel m'n klokje in op 1'30”. Dat betekent 90 seconden tempo, 90 seconden rust. In die tempo's zal ik dan ongeveer 400 m lopen. Op zondag wil ik 6 x 1000m lopen. M'n klokje staat dan ingesteld op 4 minuten, waarin ik ongeveer 1 km zal lopen. En na de tempo's telkens 4 minuten rust. Tijdens de rustperiodes is het de bedoeling om het heel rustig aan te doen: ik mag van Klaas Lok zelfs stukjes wandelen. Toch aardig van 'm, hè! Zelf houd ik niet zo van wandelen, ik dribbel liever.

Waarschijnlijk kom ik dan tot 10 en 12 km, waardoor m'n weektotaal zo'n 60 km wordt. Niet gek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten