Pagina's

zondag 30 maart 2014

minder snel

In onze dinsdag- en donderdaggroep bij av Dem loop ik meestal in een groepje dat graag op kop loopt. Één man steekt er echter met kop en schouders bovenuit, en dat is Ralph. De bijna volwassen jeugd laat ik hierbij buiten beschouwing.
Ralph loopt een 10 km minuten sneller dan ik. Toen ik vorig jaar mijn pr liep in 36'47", liep Ralph 33'54". Een verschil van bijna 4 minuten dus. Ralph won de DCD-loop toen.
Ralph loopt al jáááren en is zelden tot nooit geblesseerd. Hoe kan dat? Hij traint vrij rustig. Op de baan loopt hij geregeld met ons groepje mee en af en toe versnelt hij. Daarnaast staan er bij hem vaak rustige duurloopjes in z'n weekplanning. Rustig, soms zelfs niet sneller dan 10 à 11 km per uur.
Waarom schrijf ik dit nu op? Wellicht moet ik me toch nog minder druk maken tijdens de trainingen, zolang ik maar kan blijven lopen. Dat is eigenlijk de strekking.

Klaas Lok schrijft 't ook in zijn boek: train maximaal 1x per week hard. Train verder vooral op souplesse.
Tijdens mijn laatste baantraining liep ik de 1000 meters in 3'30". Dat mag gerust 3'40" à 3'45" zijn om het nog steeds een kwaliteitstraining te noemen. Dat wil ik meenemen wanneer ik binnenkort weer op de baan ga trainen. Ik hoop dat ik me er aan kan houden. Kan/mag ik dan nóóit meer eens sneller? Jawel. Stel dat we 5x 1000m lopen tijdens een training. Dan kan ik er best wel een in 3'30" lopen. Maar ik hoef ze niet allemáál in 3'30" te lopen! Bijvoorbeeld aflopend:: 3'46", 3'42", 3'38", 3'34", 3'30".

Maar goed, eerst vanmiddag even een rondje lopen. Kijken of het weer gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten